نمایشگاه مجازی درختکاری به روایت اسناد و گیاهان مقدس در سپهر فرهنگی ایران

به گزارش وبلاگ بام دماوند، نمایشگاه مجازی درختکاری به روایت اسناد، گزیده ای است از اسناد درباره امور مرتبط با کاشت گیاهان و روز درختکاری که بازه زمانی سال 1314 تا 1351 را شامل می گردد. این نمایشگاه بخشی از پژوهشی تاریخی است که بر اساس مستندات آرشیوی موجود، گردآوری شده است.

نمایشگاه مجازی درختکاری به روایت اسناد و گیاهان مقدس در سپهر فرهنگی ایران

پوشش گیاهی بومی، ازجمله میراث طبیعی هر کشور به شمار می رود. یکی از قدیم ترین پوشش های گیاهی بومی دنیا، در محدوده سرزمین ایران قرار گرفته است. این مجموعه متنوع از گیاهان بومی که ویژگی آنها سازگاری با اقلیم محیط است، در بافتار زندگی ساکنین نقاط مختلف ایران، نیز نقش کاربردی را ایفا می نمایند. بدان حد که بخش درخور توجهی از این گیاهان در باورهای بومی به عنوان عنصری مقدس قلمداد می شوند.

ارزشمندی این گیاهان در مضامین اخلاقی، ادبی و دینی نیز منعکس شده است. اما امروزه از یک سو، به دلیل گسست فرهنگی بین نسل ها که فقر حافظه جمعی را در پی داشته است و از سوی دیگر، کاستی در آموزش جمعی و اجتماعی و بعلاوه فقدان سیاستگذاری علمی و آینده نگر که به تخریب روز افزون محیط زیست و منابع طبیعی منجر شده است، بسیاری از این گونه های گیاهی در معرض خطر نابودی قرار گرفته اند.

نمایشگاه مجازی گیاهان مقدس در سپهر فرهنگی ایران، به معرفی گزیده ای از گونه های گیاهی این سرزمین اختصاص دارد که از روزگاران کهن، در باورها و آداب ایرانیان از جایگاه خاص برخوردار بودند. بخشی از تصاویر این نمایشگاه، به بعضی گونه های گیاهی مرتبط می گردد که در متون و مستندات تاریخی، باورها و سلوک مردم نقاط مختلف ایران، مقدس قلمداد می شوند. بخش دیگری از تصاویر، شامل گونه های گیاهی است که به گاهشماری روزگار کهن ایران مربوط می شوند.

در این گاهشماری، سال به دوازده ماه سی روزه، تقسیم می شد. در مستندات تاریخی ازجمله کتاب بندهش، از 30 گیاه به عنوان نماد هر یک از روزهای هر ماه این گاهشماری، نام برده شده است. همگی این گونه های گیاهی، در ساختار طبیعی و بافتار بومی و اقلیمی ایران از ویژگی های خاص برخوردارند که کاربرد آنها در امور درمانی و الگوی سلامت، از مهم ترین ویژگی های آنها به شمار می رود. این نمایشگاه مقدمه ای است بر مجموعه ای از پژوهش های تاریخی و دیداری درباره اهمیت گیاهان در سپهر فرهنگی ایران که مبتنی بر مستندات علمی گردآوری شده اند.

گل عزیز است غنیمت شمریدش صحبت

که به باغ آمد از این راه و از آن خواهد شد

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "نمایشگاه مجازی درختکاری به روایت اسناد و گیاهان مقدس در سپهر فرهنگی ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نمایشگاه مجازی درختکاری به روایت اسناد و گیاهان مقدس در سپهر فرهنگی ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید