پیشنهاد عبدالله کوثری برای مطالعه نوروزی

به گزارش وبلاگ بام دماوند ، با رسیدن به روزهای تعطیلات نوروزی به سراغ مترجمان و نویسندگان خوب کشورمان رفتیم و از آن ها پرسیدیم چه کتاب هایی در سال 99 خوانده اند که مطالعه آن را به مخاطبان خبرگزاری کتاب پیشنهاد می نمایند. آنچه در ادامه می خوانید گفت وگوی ایبنا با عبدالله کوثری از مترجمان مهم کشورمان است.

پیشنهاد عبدالله کوثری برای مطالعه نوروزی

کوثری علاوه بر ترجمه در زمینه ادبیات در زمینه های مختلف آثاری ترجمه نموده است. یکی از زمینه هایی که این مترجم به آن توجه داشته، تاریخ است. او در پاسخ به اینکه مطالعه چه کتابی را در این روزهای نوروزی می تواند برای مخاطبان مفید می داند، گفت: کتابی که در این ایام تازه به دستم رسیده و در حال خواندنش هستم کتاب آینه ای در دوردست است؛ کتابی تاریخی که یکی از وحشتناک ترین قرن های تاریخ اروپا یعنی قرن چهاردهم را دربرمی گیرد. در این کتاب خانم تاکمن با سبکی خاص -که منحصر به خودش است- تاریخ این دوره را روایت می نماید. بیشتر کتاب های تاکمن خوشبختانه به فارسی ترجمه شده اند ؛ کتاب هایی نظیر سیر نابخردی، برج فرازان، سلام اول، توپ های ماه اوت و غیره. این کتاب یکی از مهم ترین آثار اوست و من توصیه می کنم که کسانی که به تاریخ علاقه دارند و به خصوص به تاریخ اروپا، این کتاب را مطالعه نمایند؛ چراکه این دوره که تاکمن آن را روایت می نماید، دقیقا همان دوره ای از تاریخ اروپاست که بلایا و ویرانی های موجود، انگیزه ای برای تحول بزرگی چون رنسانس در میان اروپاییان ایجاد می نماید و تغییر عمده ای در عقاید مسیحیان به وجود می آید. آینه ای در دوردست کتاب مفصلی است که با ترجمه حسن افشار و توسط نشر ماهی منتشر شده است.

عبدالله کوثری درباره ترجمه های جدیدی که خوانده است، گفت: راستش را بخواهید در این مدت ترجمه کمتر خوانده ام و الان هم حضور ذهن کافی برای معرفی ترجمه ای مناسب در زمینه ادبیات را به شما ندارم و از آن جایی که ناچارم برای انتخاب کتابی مناسب برای ترجمه ادبیات را به انگلیسی بخوانم و دنبال کنم، ترجمه های جدید را کمتر می خوانم.

در ادامه از کوثری خواستیم تا درباره تسلط مترجم بر ادبیات فارسی بیشتر شرح دهد. او معتقد است که مترجم قبل از هر چیز باید ادبیات کشور خودش را به خوبی یاد بگیرد و آن را بشناسد؛ زیرا زبان بیشتر از هر جای دیگری در ادبیات جلوه می نماید. اگر بخواهیم زبان فارسی را درست بدانیم، مسلم این است که ادبیات فارسی را از شروع تا دوره معاصر خوانده باشیم تا بتوانیم بر ابعاد و زوایا زبان و گنجایش زبان احاطه پیدا کنیم ؛ به خصوص کسانی که می خواهند رمان و یا کارهای کلاسیک را ترجمه نمایند، باید به ادبیات فارسی به شکل کامل مسلط و مجهز باشند. به فرض کسی بخواهد از تولستوی رمانی را ترجمه کند با 600 لغت روزمره که آن ها را بلد است که نمی تواند به سراغ ترجمه اثر بزرگی چون جنگ و صلح برود.

این مترجم شاخص ادبیات آمریکای جنوبی، در شرح ضعف عمده ای که آثار ادبی چه در حوزه تالیف و چه در حوزه ترجمه دارند، گفت: یکی از مهم ترین مسائل ما چه در تالیف داستان و چه در ترجمه رمان این است که بسیاری با تصور اینکه به صرف داشتن مدرک دانشگاهی می توانند دست به ترجمه یا تالیف بزنند، وارد این عرصه می شوند؛ ولی اصل مسئله که زبان فارسی است، مغفول مانده است. به همین خاطر است این آثار منتشر می شوند، بدون اینکه بازتابی داشته باشند و چه بسا ممکن است در این میان کار مهمی هم با ترجمه بدی منتشر گردد که در اصطلاح لوث می گردد و از بین می رود. بحث من کلی است حرفم این است که باید ادبیات را خوب بشناسیم. البته مرادم این نیست که صرفا بدانیم رودکی کیست؛ بلکه آن ها را بخوانیم؛ به شکلی که هم رودکی خوانده گردد و هم بیضایی و هم سیمین دانشور و هم تاریخ بیهقی و دیگران.

و در آخر کوثری درباره آثاری که قرار است از او منتشر گردد، گفت: سال جاری که کمتر کسی توانست درست و حسابی کار کند و من هم از این قاعده جدا نیستم ؛ اما یک سری کار انجام داده ام که از زمان انتشارشان اطلاع چندانی ندارم.

کتاب آینه ای در دوردست نوشته باربارا تاکمن با ترجمه حسن افشار در 800 صفحه و با قیمت 180 هزارتومان توسط نشر ماهی منتشر شده است.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "پیشنهاد عبدالله کوثری برای مطالعه نوروزی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پیشنهاد عبدالله کوثری برای مطالعه نوروزی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید